Rømningsåpning - verdt å vite om lovkravene

Som sikkerhet i hjemmet ditt skal alle boliger i dag ha minst en rømningsvei som fører deg direkte ut av boligen. Der er forskjellige krav til en godkjent rømningsvei alt avhengig av boligens størrelse og antall etasjer. I tillegg er det også avgjørende når boligen din er bygget, da kravet til rømningsveier har endret seg i løpet av årene. Du skal derfor forholde deg til byggeåret for din bolig, samt de reglene som var gjeldende på det pågjeldende tidspunktet.

Se hvilke regler som gjelder for din bolig

Enebolig på et plan

Hvis du bor i enebolig med en enkel etasje skal det kun være en utgang til bakkeplan. Her er det ofte inngangsdøren som fungerer som rømningsvei.

Enebolig eller leiligheter med flere plan

Bor du i en bolig med flere etasjer må du foruten en hoved-rømningsvei ha flere alternative utganger i tillegg. Det skal være mulig å flykte fra brann fra alle boligens etasjer. Dette kan være et vindu, balkong, rømningsstige eller utvendig trapp.

Leilighet på et plan

Her er det litt forskjellige regler gjeldende alt etter hvilken etasje leiligheten din befinner seg på. Bor du i leilighet med bare en enkel etasje som du oppholder deg på, skal du kun ha utgang til bakkeplan eller en rømningskorridor med to uavhengige rømningstrapper som gir deg adgang til det fri.

I noen tilfeller med en enkel rømningsvei må bygningen leve opp til spesielle tekniske krav som kan forhindre røyken i å spre seg til hovedtrappen.

Bor du i en nyere boligblokk med sprinkleranlegg, kan du nøyes med en enkelt fluktvei ut til en felles rømningstrapp som har adgang til det fri. I disse tilfellene må leiligheten din ha et rømningsvindu (se kravene for vinduet lengre nede) eller en branntrapp som gir adgang til det fri.

Krav til rømningsvindu


En redningsåpning er, utenom hoveddøren, oftest vinduer i en yttervegg. Her er det noen særlige minimumsmål som skal overholdes for at du kan benytte vinduet som rømningsvei. For å oppfylle lovkravene skal redningsåpningen din ha en fri høyde og bredde på minimum 1,5 meter til sammen. I tillegg er det krav om at høyden skal være minimum 0,6 m og bredden minimum 0,5 m. for at det er mulig for en fullvoksen person at komme ut av vinduet.

Krav til rømningsvindu

Her kan du finne inspirasjon til vinduer som du kan få med rømningsåpning


2-veis vindu i PVC 1 fag – EURO70

Minimum bredde på 2-veis vindu:
Utvendig karmmål = 70 x 120 cm (BxH)
Innvendig åpning: 51,8 cm + 104,8 cm = 156,6 cm

 

Minimum høyde på 2-veis vinduer i PVC:
Utvendig karmmål = 110 x 80 cm (BxH)
Innvendig åpning: 91,8 cm + 64,8 cm = 156,6 cm

OBS! dette er minimumsmål, man kan øke målene om man ønsker det, men aldri gå ned. F.eks for minimum høyde, så må høyden være 80 cm, og bredden må være minimum 110 cm, men man kan øke bredden om man ønsker det.


Sidehengslet vindu 1 fag – furu eller tre/alu

Minimum bredde på 1 fag sidehengsletvindu :
Utvendig karmmål 63 x 109 cm (BxH)

Innvendig åpning: 50 cm + 100 cm = 150 cm

 

Minimum høyde på 1 fag sidehengsletvindu:
Utvendig karmmål 75 x 98 cm (BxH)

Innvendig åpning: 62 cm + 88 cm = 150 cm


Sidehengslet vindu 2 fag – furu eller tre/alu

Husk: velg med ”rømningsåpning” når du velger dine spesfikasjoner, for å bruke målene under

Minimum bredde på sidehengslet vindu 2 fag:
Utvendig karmmål 70 x 100 cm (BxH)

Innvendig åpning: 59 cm + 91 cm = 150 cm

 

Minimum høyde på sidehengsletvindu 2 fag:
Utvendig karmmål 101 x 69 cm (BxH)

Innvendig åpning: 90 cm + 60 cm = 150 cm


Toppsving vindu 1 fag i tre og tre/alu

Minimum mål på toppsvingte vinduer i tre og tre/alu
Utvendig karmmål = 102 x 112 cm (BxH)

Innvendig mål: 90x60 cm = 150 cm innvendig mål.

 

Ønsker man annet mål, kan man øke bredde og høyden utover de målene som ovenfor er oppgitt, men man kan ikke redusere dem. Så vinduet må minimum være 102x112 cm for å benytte toppsvingvindu 1 fag (en åpningsdel) som rømningsvei.


Toppstyrt vindu 1 fag i tre og tre/alu

Minimum høyde* på toppstyrtevinduer
Utvendig karmmål = 99 x 112 cm (BxH)

Innvendig mål: 90x60 cm = 150 cm innvendig mål.

 

Ønsker man annet mål, kan man øke bredde og høyden utover de målene som ovenfor er oppgitt, men man kan ikke redusere dem. Så vinduet må minimum være 99x112 cm for å benytte toppstyrtvindu 1 fag(en åpningsdel) som rømingsvei.

Rømningsåpninger, var tar forbehold om feil i artikkelen, dette er til veiledning.

Husk å velge ”rømningsåpning” i detaljer når du bestiller på hjemmesiden:

Det er anbefalt å ha en 2 rømningsveier ut fra hvert oppholdsrom. Det betyr at man skal ha feks en dør og et vindu som er godkjent rømingsvei.

For å følge kravene for fri bredde og fri høyde i rømningsåpningen kan det være nødvendig for dine vinduer å velge med et ekstra beslagt (ofte kalt rømningsåpning)

Blant annet følgene krav skal være oppfylt for rømningsveien, for at den skal være godkjent:

  1. Den innvendige fri åpningshøyden pluss den frie bredden skal vare minst 150 cm.
  2. Den innvendig åpningshøyden skal være større enn 60 cm, den innvendig åpningsbredden skal være større enn 60 cm. Vi anbefaler alltid å lage så stor åpning som mulig, for å gi deg en lettest mulig fluktvei ved behov.

Nå vet du hva som er verdt å vite når det kommer til vinduer og rømningsveier

Skulle du ha noen spørsmål er du alltid velkommen til å kontakte oss. Du kan finne de modellene med rømningsåpninger blant vårt store utvalg.