6 tips til å kontrollere dine vinduer

I Norge brukes 40% av energiforbruket til bygg, og hoveddelen av dette til oppvarming. Skifter du til nye energiriktige vinduer reduserer du varmetapet, samt din varmeregning, og inneklimaet i din bolig vil bli forbedret.
Les med her og få 6 enkle tips til å kontrollere dine gamle vinduer.

Hva skal du se etter?

Det vil ofte oppstå noen synlige tegn på at dine vinduer er utette og trenger å skiftes ut. Det kan for eksempel komme til syne ved at vinduet kan være angrepet av råte eller sopp, eller det dennes kondens og fuktighet på innsiden av vinduet. 

Er du i tvil om dine vinduer er tette og i hvor god stand de er? Følg våre 6 tips til å kontrollere om dine vinduer trenger en utskiftning.

1. Trekker det?

Kjenn etter med hånden om det trekker inn. Et godt tips er å merke etter på en vindfull dag, og så fukte hånden med litt vann. Det gjør hånden ekstra følsom, og du vil enklere kunne føle eventuell vind som måtte komme inn gjennom vinduet.

2. Er vinduer og ruten helt tør?

Hvis det er mye dugg og kondens på innsiden av ruten, kan det være et tegn på at vinduet ikke holder tett. Det er viktig å få bort den fuktige luften, da kondens på innsiden av ruten er med på å skape muggsopp som kan sette seg i mur og treverket.

3. Papirtesten…

Du kan sjekke om vinduet lukker tett ved å sette et stykke papir fast i vinduet og lukke vinduet igjen. Hvis det ikke er noen motstand når du trekker papiret ut, lukker ikke vinduet ordentlig tett.

Husk! Du skal kontrollere alle 4 sider av vinduet.

4. Er vinduet råttent?

Du kan sjekke treets tilstand ved å forsiktig stikke en kniv inn i vindusrammen. Går kniven mer enn 3-5 mm inn i treet ved forsiktig trykk, viser vinduet tegn på å være fuktig og råttent.

5. Råte og sopp

Sjekk etter synlige skader og lukt. Råte og sopp vil typisk være synlig langs kanten av vinduet og kan komme frem ved for eksempel avflasset maling eller tydelig misfarginger.

6. Badet

Det er en god ide å være ekstra oppmerksom når du sjekker vinduene i badet og på husets skyggeside, da disse er ekstra utsatt.

Profesjonell termografering

Vil du være helt sikker på hvordan ditt hus og vinduer isolerer, kan du bestille en profesjonell til å foreta en termografitest. Termografering er en hurtig og sikker måte å se hvor godt ditt hus isolerer og om dine vinduer er utette og trenger å skiftes ut.

Termografikameraet måler den varmestrålingen som kommer ut av huset. Er det mye varmeutslipp vil det lyse rødt/oransje. Kulde(mindre varmeutslipp fra huset og dermed god isolering) vil isteden lyse grønt/blått.

Vi ønsker deg lykke til med gjennomgangen av dine vinduer.

 

Du kan også klikk her under for å se nærmere på vårt store utvalg av vinduer og dører.
Vi har mange varer på lager, å skulle du ikke finne det du søker etter så kan vi produsere etter dine ønsker og mål.


Les også om hvordan du unngår dugg på vinduene.