Energivinduer – Når er det riktig å investere?

Energiriktige vinduer er det helt riktige valget for deg som gjerne vil passe på miljøet, ta hensyn til lommeboken og unngå trekk i de kalde månedene.

Er du lei av å sitte i sofaen og kunne merke at det trekker inn fra vinduene, eller er varmerekningen blitt ekstra stor? Da kan det være en god idé å skifte ut de gamle vinduene dine med nye energiriktige vinduer. Når man skal bytte vinduer, eller kjøpe til nytt hus, er det lurt å tenke over isolering og varmetap, og hvordan man best kan spare energi. Se hvor mye du kan spare ved å investere i energiglass og energivinduer med lite varmetap, samt hvordan du lager en energiberegning. 

Det har skjedd mye med vindusstandarden siden 50-, 60- og 70-tallet; i dag er det bl.a. mye høyere krav til glass og ramme, samt isoleringsevnen i vinduet. Det kan derfor oppnås store besparelser hvis du skifter ut gamle vinduer fra den perioden med nye energiriktige vinduer.

Enova vurderer at de fleste av husene fra 80-tallet har mulighet for å redusere varmerekning med 120kWh/år pr. vindu svarende til en besparelse på omkring 120 kr. pr. vindu sett over et år. Les mer om lavenergivindu og de besparelsene du kan oppnå her.

Trenger vinduene dine til å bli skiftet ut?

Er du i tvil om hvorvidt vinduene dine trenger til utskiftning? Du kan selv undersøke om vinduene dine isolerer dårlig, eller om de trenger til en utskiftning. Les artikkelen 6 tips til å sjekke vinduene dine. Jo dårligere vinduene er, jo større potensiale er der for å spare penger og øke komforten i boligen din. 

Utover å spare penger på varmerekningen forbedrer du også inneklimaet ved å skifte ut de gamle vinduene, så unngår du nemlig også fukt og trekk innenfor. Sliter du med fukt inne i huset? Da er det gode råd å hente, se hvordan du kan få et bedre inneklima. Les artikkelen Sånn unngår du dugg på vinduer. 

Utover å ta hensyn til lommeboken og øke komforten så gir du også boligen din mer verdi ved å skifte ut vinduene til lavenergi-vinduer. Utover det har du i dag muligheten til at velge vedlikeholdelsesfrie materialer som PVC og tre/alu, så slipper du å finne frem malerpenselen.  

Skal du velge vinduer med 2 eller 3 lags glass?

Vinduer med 2-lags glass anbefales til eldre hus, da energiklassen på vinduene skal harmonere med varmetapet på husets helhet, det kan derfor ofte ikke betale seg å investere i vinduer med 3-lags glass.

Skal du derimot bygge nytt eller renovere er det en god idé å sjekke om du skal tilfredsstille krav i TEK 10 eller TEK 17. Nye hus er veldig godt isolerte, sammenlignet med hus av eldre dato, det er derfor smart med minst mulig varmetap gjennom vindusflatene, og derfor velge vinduer med 3-lags glass, som har god isolasjon og minimalt varmeutslipp. Skal du bytte vinduer selv er det en god idé å huske å bestille med energiglass.

Hos Sparevinduer lever vinduene og dørene våre alltid opp til de nyeste energikravene i relasjon til U-verdier. I produktene våre blir det alltid brukt isolerglass, og du får energivinduer til gode priser. Vi bruker også energisprosser som ikke deler glasset, og gir dermed en bedre U-verdi og en mindre varmerekning.

Har du spørsmål til regler om energivinduer?

Energikrav, bestemmelser og overveielser herom kan være et kompleks område for den enkelte forbruker. Du er derfor alltid velkommen til å kontakte oss hvis du har spørsmål herom.

Vil du gjerne ha nye energiriktige vinduer, og du har mot på å skifte vinduene selv, kan du se en veiledning til utskiftning av vinduer her – se hvordan du gjør det trinn for trinn.