Behandling og vedlikehold av vinduer og ytterdører

Vinduer og dører skal etterses og vedlikeholdes for at de skal fungere best mulig og ha lengst mulig levetid. Les mere om hvordan vedlikehold av vinduer fungerer, slik at de holder seg best mulig, lengst mulig.
I denne artikkelen kan du finne informasjon om hvordan du vedlikeholder dine dører og vinduer så de får best mulig funksjon over lengst mulig levetid, uansett om det er vedlikeholdsfritt tre/alu, PVC eller tre vinduer og dører som skal males. Her får du noen tips og tricks til hvordan overflatebehandling / maling av dører og vinduer skal foregå.
Gode vinduer kan holde i mange år, hvis de vedlikeholdes regelmessig. Vedlikeholdelse av tre vinduer krever mer enn bare pussing og rengjøring av vinduene, men det er nesten det eneste som skal til hvis det er snakk om vinduer i plast.

Vedlikeholdelse av PVC og tre/alu produkter

Dører og vinduer i PVC eller tre/alu er så godt som vedlikeholdsfrie og krever ikke noe spesiell overflatebehandling, de skal bare rengjøres og smøres. PVC produkter kan med tiden oppleves å bli litt gulaktige i plasten, dette problemet kan løses med vann tilsatt litt auto sjampo som vinduene kan vaskes med.

 

Vindu sjekk

Det kan være en god ide og ta en vindus sjekk hvert år, hvor karmene og vinduene rengjøres, og alle bevegelige beslag og grep smøres for å sikre at de fungerer på best mulig måte. Sjekk også fuger og tetningslister, Fugen skal være intakt og pen, tetningslisten eller gummilisten skal utskiftes hvis den er mør eller slipper av vinduet. Har du vinduer i tre skal du sjekke at malingen er intakt og beskytter treet tilstrekkelig nok mot vær og fuktighet. 

 

Male dør og male vinduer - treverk

Vinduer og dører i tre krever mer. Når det kommer til overflatebehandling vil det være mer krevende med tanke på vedlikehold av vinduer og dører. Hvis malingen først brytes ned, nedbrytes også treverket om det ikke blir behandlet. Hvis malingen ikke beskytter treet tilstrekkelig, blir treet fuktig, og råte og sopp kan ødelegge vinduet. Som mye annet er det alltid best å forebygge. Om malingen først begynner å skalle blir arbeidet krevende, malingen skal slipes vekk og det skal gis grunder, innen det kan males. Dette gjelder også når du skal male dører.
Om du skal male dør eller du skal bare male vinduer utvendig, er det alltid en fordel å være føre var og ta ett enkelt vedlikeholdene strøk, i stedet for å ta jobben etter skaden har skjedd. Dette vil sørge for en langt lengre levetid samt en bedre opplevelse av produktet.


Trenger du å bytte vinduer eller dører? La oss hjelpe deg med å finne de riktige for deg og din bolig