Lufteventiler til utlufting vinduer

Vindu med lufteventil gjør det enklere enn noen gang å slippe inn frisk luft hjemme og sikre et bedre inneklima. Her går vi gjennom hvordan vindusventiler fungerer samt tiltak du kan gjøre for å skape bedre inneklima i din bolig.

Hva er en lufteventil?

En lufteventil er en ventil som er designet for å slippe ut luft. I vindu brukes ventiler til å slippe ut blant annet fukt og støvpartikler hjemme. Installasjon av ventiler kan bedre inneklimaet betraktelig. Det kan derfor være lurt å investere i vindu med ventil. 

Viktigheten av å lufte godt ut 

Utlufting er avgjørende for et godt inneklima. Det er derfor lurt å lage seg noen rutiner slik at luften i boligen sirkuleres og skiftes ut hver dag. Gjør utluftingen til en fast rutine og sørg for å lufte ut minst 10 minutter hver morgen og 10 minutter hver ettermiddag eller kveld.

Det er også viktig å være ekstra oppmerksom på utlufting i rom som er spesielt utsatt for fukt hvor det kan oppstå dugg på vinduer, som for eksempel badeværelse, kjøkken,bod og vaskerom.

Fordeler med vindusventil

En luftventil er en mer teknisk løsning som bidrar til utlufting hjemme. For eksempel kan vinduer monteres med forskjellige lufteventiler. Slik kan luftingen skje og reguleres mye enklere og mer automatisk. Installasjon av spalteventil er en svært god idé. Denne funksjonen sørger for konstant luftgjennomstrømning som sikrer at luften hele tiden skiftes ut med frisk luft utenfra.

Bare én ventil i vinduet har imidlertid stort sett ingen effekt – den trenger noe å «jobbe sammen med». Du oppnår derfor best effekt hvis du monterer flere spalteventiler i boligen og helst har spalteventiler i vinduene på begge sider av huset. Vinden som blåser over og rundt huset fører til ventilasjon, og dermed kan det «trekkes» frisk luft inn i boligen.

Vindu med luftventil fra Sparevinduer

Det finnes en rekke ulike typer lufteventiler til vinduer. Hos Sparevinduer har vi valgt å bruke typen «Trimvent». Lufteventilen er en såkalt spalteventil montert som en åpne-/lukkemekanisme i vinduet, men hvor ventilen ikke er synlig. Luften som trekkes inn gjennom ventilen, kommer nemlig fra mellomrommet mellom karmen og vindusrammen. Luftgjennomstrømningen åpnes og lukkes med et klikk på selve ventilen, og kalles derfor også en klikkventil.

Går varmen ut når lufteventilene er åpne?

Noe mange lurer på når det kommer til ventiler er om de slipper ut varme og det korte svaret her er ja. Det vil alltid være litt varmetap når ventilene er åpne. Varmeutslippet er imidlertid så begrenset at det ikke har noen større betydning. 

Det er også viktig å huske på at samtidig som at noe varm luft går ut av huset, blir man også kvitt fuktig luft, partikler og støv fra inneklimaet. På tross av det lille varmetapet veier fordelene med utluftingen med andre ord klart tyngst. Lufteventilene kan naturligvis lukkes dersom det er svært kaldt eller dårlig vær, bare du husker å åpne dem igjen. La lufteventilene i vinduene stå åpne så mye som mulig, slik at du sikrer en konstant og løpende luftutveksling i boligen.

Kjøp vindu med ventil hos Sparevinduer

Selv om det er mulig å ettermontere lufteventiler, kan det ofte bli en vanskelig og kostbar affære. Vi anbefaler derfor å kjøpe vinduer med ventiler montert fra produsenten. Når du bestiller vinduer og dører fra oss i Sparevinduer kan du selv velge om du ønsker ventil inkludert eller ikke.

Husk!

Hvis du vil unngå fukt og dårlig inneklima, må du sørge for å lufte godt ut både morgen og kveld. La lufteventilene i vinduene stå åpne så mye som mulig, slik at du sikrer en konstant og løpende luftutveksling i boligen.

Du kan også klikke nedenfor og se nærmere på vårt store utvalg av vinduer og dører.
Vi har mange varer på lager, og hvis du ikke finner det du leter etter, er det mulighet for utforming etter egne mål og ønsker.