Oppmåling av vinduer og dører – steg for steg guide

Karmmål og hullmål – hva er forskjellen? Og er det vanskelig å ta korrekte mål av vinduer?
Svaret er nei. Vi har gjort det enkelt å måle opp til nye vinduer og dører, ved å holde fremgangsmetoden enkel og benytte helt vanlige redskaper. Se videoen eller les mer her og finn ut hvordan.

Det høres kanskje ut som en vanskelig og uoverkommelig oppgave å skifte vinduer og dører. Mange har derfor oppfattelse av at det kun er en oppgave for profesjonelle, men sannheten er annerledes. Du får her en enkel steg-for-steg guide til hvordan man måler korrekt opp til nye vinduer og dører, uansett om det er til et nytt hus eller om det er tid til å skifte ut de gamle vinduene. 

Når du skal i gang med din oppmåling krever det at du har følgene ting tilgjengelig, slik at du kan foreta en så nøyaktig og korrekt oppmåling som mulig.

Du trenger følgene:

  • Papir
  • Blyant eller kulepenn
  • Målebånd eller tommestokk 

Hos Sparevinduer opplyser vi alltid målene som bredde x høyde. Vi anbefaler derfor at du måler bredden først og så deretter høyden – på den måten er du ikke i tvil om hva som er hva når du skal inntaste dine opplysninger når du skal bestille.


Slik måler du dine vinduer og dører 

Om vinduet er montert eller tatt ut, er den enkleste løsningen å måle de gamle vinduene fra ytterkant av karm til ytterkant av karm – de såkalte utvendig karmmålene. Det er viktig at du fjerner lister, rester av fuger osv, slik at du kommer til det gamle vinduet å får tatt de korrekte målene. 

Har du har et hull i veggen uten et gammelt vindu, skal du ikke fortvile. Du skal da starte med å måle hullmålet og deretter finne det utvendige karmmålet – Dette gjøres på følgene måte:


Hullmål:

Når man snakker om å måle vinduer og dører kan du bruke både hulmål og karmmål. Du starter da med å måle opp hullet i veggen, for så å regne dine karmmål ut fra dine hulmål.  Et hullmål er målet på selve hullet i veggen.  Start derfor med å måle dine hullmål, altså bredde og høyden på hullet i veggen. Mål gjerne på flere forskjellige steder slik at du er helt sikker på at hullet ikke buer eller er skjevt. Du har nå ditt hullmål. 

Utvendig karmmål:

Når du har funnet hullmålet skal du så finne frem til det utvendige karmmålet. De utvendige karmmålene er de målene som våre vinduer og dører blir produsert i. Utvendig karmmål beregnes på følgene måte:

  • Hullmål minus ca 2,5 cm = utvendig karmmål

Eksempel: Hullmål 103,5 x 103,5 cm = Utvendig karmmål 101x101 cm. Det er viktig at det er gjort plass til isolering rundt vinduet. Du skal derfor ha ca 2,5 cm ledig mellom hullmål og karmmål, så isoleringen ikke blir for kompakt og dermed mister sin effekt.

Du er nå klar til å bestille dine nye vinduer og dører. Du finner våre produkter i spesialmål her. Leter du etter produkter fra lager i standardmål, kan du finne dine nye vinduer og dører fra lager her – vi leverer alle lagervarer inne normalt 5-10 arbeidsdager.

Klikk deg videre til ytterdører eller sprossevinduer - eller les mere om SpareVinduers 12 års lange erfaring som online vindusleverandør her...

Sette inn vindu? Vi har en guide til det også.

Merk: Artikkelen er veiledende:
Det kan forkomme spesielle konstruksjoner, hvor det vil være en god ide å rådføre seg med profesjonelle.