Hvordan er inneklimaet i hjemmet ditt? Få 11 gode råd til et bedre inneklima

Vi mennesker tilbringer i gjennomsnitt 90% av tiden vår innendørs, det er derfor viktig, at det innemiljøet vi befinner oss i er sunt og behagelig å oppholde seg i – Det gir god velvære. 

Inneklimaet kan påvirke vår sunnhet og velbefinnende - dårlig inneklima i hjemmet kan medføre små gener og i verste fall alvorlige sykdommer.

Vi mennesker reagerer forskjellig på dårlig inneklima - barn og eldre mennesker er mer følsomme, så selv om du ikke opplever noen gener kan andre i familien din godt oppleve det annerledes.

Selv om det virker som små gener kan det raskt utvikle seg til større problemer, f.eks. allergi, astma, stress og andre sykdommer. Dårlig inneklima kan også påvirke søvnen og konsentrasjonsevnen din, så det er et område som skal tas alvorlig.

Hvis du opplever dårlig inneklima i boligen din kan det heldigvis gjøres noe med problemet.

Her får du 11 gode råd til et bedre inneklima i hjemmet ditt. 


1. Luft ut

Det er viktig at få luftet godt ut i boligen din - sørg for å få noen gode vaner og luft ut på noen bestemte tidspunkter i løpet av dagen, f.eks. når du står opp, og igjen når du kommer hjem fra arbeid, og innen du skal i seng. Hvis du sørger for å skape gjennomtrekk er det ikke nødvendig å lufte ut i mer enn 5-10 minutter. På den måten fjerner du dårlig luft og mange av de skadelige partiklene fra hjemmet ditt og får god inneluft.

Er du ikke god til å få luftet ut kan det være en god idé med utluftningsventiler i vinduene dine som hjelper med å skifte ut luften i løpet av dagen. Les mer om utskiftning og ventiler til vinduene. 

Se de mange vindusmodellene og velg forskjellige utluftningsventiler. 

2. Gjør rent

De fleste synes at det er kjedelig å gjøre rent, men det er deilig når det er overstått, og så er det godt for både deg og inneklimaet ditt med et rent hjem. Hyppig rengjøring er det beste middelet til å holde støv og bakterier nede. Det anbefales at du gjør rent en gang om uken og tar hovedrengjøring 2 ganger årlig. For å gjøre det lett og raskt å gjøre rent kan du innrette deg praktisk, uten alt for mange ting som skal flyttes hver gang du svinger støvsugeren eller kluten, på den måten får du et sunt hjem.

3. Hold en stabil temperatur

Sørg for å varme opp boligen din ordentlig. Det er større risiko for at det dannes kondens i boligen din jo lavere romtemperaturen er. Det samme gjør seg gjeldende hvis det er stor forskjell på de forskjellige rommenes temperatur. Sliter du med kondens innenfor eller duggede ruter? Se hvordan du kan avhjelpe problemet med dugg- og kondensdannelse her. 

4. Dropp levende lys

Stearinlys og brenneovner er de helt store synderne til et dårlig inneklima. Det kan derfor være en god idé å minimere bruken, da levende lys avgir flere skadelige partikler som kan skade lungene. Hvis du tenner opp i brenneovnen eller stearinlysene, så sørg for å lufte godt ut etterpå det hjelper på et sunt inneklima.

5. Sett vasketøyet ut

Unngå å tørke vasketøyet innendørs, vått og fuktig tøy gir høy luftfuktighet i boligen din. Gjør det derfor til en vane å tørke tøy utendørs, som alternativ må tørketrommelen startes. 

6. Tjenn kjøkkenviften

Det er særlig når du lager mat at inneklimaet blir dårlig. Sørg derfor alltid for å tenne kjøkkenviften eller åpne vinduet når du har gang i ovnen, komfyren eller ovnen. La gjerne kjøkkenviften være tent i 10 minutters tid etter at du er ferdig med matlagingen. 

7. Slukk for det unødvendige

Har du også mange små røde lamper som lyser i hjemmet ditt? Når fjernsynet, x-boksen, radioen og datamaskinen er tent eller står på standby øker de mengden av skadelige kjemiske stoffer og partikler i boligen. Slukk derfor for alle de nødvendige tingene. Hvis det ikke kan la seg gjøre, så sørg for at de ikke er støvete og virvler unødvendig støv rundt i hjemmet ditt. 

8. Avgrens fukten

Når du utsetter boligen din for ekstra fukt ved f.eks. matlaging eller bad, kan det være en god idé å avgrense fukten. Sørg derfor for å lukke dørene så den fuktige luften ikke sprer seg til de nærliggende rommene. Selv om det er de færreste av oss som har lyst til å åpne vinduet etter et deilig langt og varmt bad, så er det med til å fjerne den høye luftfuktigheten i rommet raskt. 

9. Ikke bruk spray innendørs

Uansett om det er duftspray, skoimpregnering eller hårlakk, så er det best å unngå å bruke spray innendørs, da det forurenser inneluften. Hvis det er nødvendig, spray utenfor og la det som er sprayet stå og avdampe.    

10. Sov med åpen dør

La dørene stå åpne, særlig i de rommene som dere sover i. I rom med lukkede dører kan det opphope seg forurenset luft, partikler og støv. Det er særlig viktig i barnerom, da barns lunger er mer følsomme enn voksenes. 

11. Innred grønt

Bring naturen inn i hjemmet ditt. Grønne planter, spesielt de plantene med mange blader, er med til å rense luften og tilføre rommet ren luft.

 

De 11 gode rådene til et sunt inneklima er en god idé å følge, uansett om du opplever genre med inneklimaet ditt eller ei, for selv om du ikke er merket av inneklimaet ditt kan de gode rådene være med til å forebygge.

Mange opplever at de kan merke en forskjell i inneklimaet deres når de får nye vinduer og dører. Det kan være fordi hjemmet blir mer tett - hvor der før var en konstant utluftning gjennom de utette vinduene, er de utette vinduene nå skiftet ut med nye energiriktige vinduer som lukker helt tett. 

Er du i tvil om vinduene dine er utette? Få 6 tips til å sjekke vinduene dine her.

Det kan være en god idé å skifte ut utette vinduer med nye energiriktige vinduer, det er både godt for deg, inneklimaet ditt og lommeboken din. Les mer om energivinduer og se, når det kan betale seg å investere