Hvordan redusere varmetapet - og spar penger på oppvarmingsregningen

Når kulden banker på utsiden og vi skrur opp varmen inne, kan det koste mye i "ubruktvarme" hvis vinduene ikke klarer å holde varmen godt nok inne.
Det er ubehagelig å fryse i ditt eget hjem - og det kan være like ubehagelig å se at varmeregningen stiger måned etter måned ettersom kjølingen kryper i de mørke vintermånedene.
Men heldigvis er det flere tiltak som kan hjelpe deg godt på vei til å redusere hjemmets varmetap.


1. Sjekk vinduene

Det første du kan gjøre er å sjekke om vinduene dine er tette. Tørre og sprukne gummi lister lukker ut en stor mengde varme, og det koster på varmeregningen. Slik kontrollerer du om vinduene dine er tette.



 

 

 


2. Invester i en varmepumpe

Invester i en varmepumpe. Å bruke en panelovn for å varme opp huset kan gjøre det dyrt på lang sikt. Derfor er varmepumpe et smart valg hvis du vil sørge for at oppvarmingsregningen ikke stiger. Det finnes et stort utvalg av varmepumper på markedet - les mer om dette



3. Bytt til lav energi vinduer

Bytt til lav energi vinduer - og få både bedre inneklima, mer dagslys i hjemmet ditt og reduser varmeregningen. Når du velger å bytte vinduer til energieffektive vinduer, er det flere fordeler å oppnå.



5 klare fordeler med energivinduer fra SpareVinduer

  •  Redusere varmetap og gi et bedre inneklima
  •  Lukker dagslys inn
  •  Reduserer intern kondensering
  •  Gir effektive energibesparelser
  •  Reduserer din varmeregning



Hva er et energivindu?

Energivinduer er vinduer med energiruter. En energirute har blitt gitt et usynlig belegg på innsiden av ett glass, som sikrer at solens energi (varme) forblir inne i boligen.

Jo bedre energi-vinduene dine er, jo mindre varmetap vil du derfor også oppleve. Det kan føltes på oppvarmingsregningen.



En investering i fremtiden

Det kan være dyrt på varmeregninger hvis varmen forsvinner fra ditt hjem. Men heldigvis kan du gjøre noe med det. Selv om nye vinduer kan være en dyr investering, betaler det seg på lang sikt.


Sparvinduer og dører lever opp til alle de nyeste energikravene og kravene i forhold til U-verdier i vinduer og dører. Reglene administreres i blant annet TEK17, og måleenheten som brukes her for å avgjøre om et vindu oppfyller kravene er den såkalte U-verdien. Lær om energivilkårene og les mer om U-verdier og andre betegnelser her.

På Sparevinduer bruker vi moderne energivinduer, som ikke bare har god isolasjonskapasitet, men også lukker solens varme gjennom vinduet. Vi produserer både vinduer med to og tre lags vinduer - og det som passer best for deg, er avhengig av resten av husets isolasjon, og hvor i huset vinduene ligger.

Skal jeg velge 2 eller 3 lag glass for mitt hjem?

Du kan spare mye penger for å velge de riktige brillene for de nye vinduene. Hvis resten av huset, det vil si vegger og tak, er godt isolert og du bruker mye penger på oppvarming, kan det være en fordel å velge 3 lag for dine energivinduer.


U-verdien står for varmetap, og beskriver hvor gode isolasjonsegenskaper vinduet ditt har. Kort sagt, hvor mye varme går gjennom vinduet fra innsiden ut. Jo lavere en verdi, desto bedre er det for deg. Hvor energieffektive vinduer er, avhenger av vinduets evne til å begrense husets bruk av varme.

Med en sterk isolasjonsevne fra 3-lags glass, er de bedre til å beholde varmen enn å absorbere varme fra solens stråler. Derfor anbefaler vi å bruke 3-lags energivinduer i alle fasader av huset, mot nord og nordøst, hvor solen ikke skinner direkte på vinduet om dagen. Her er det ekstra krevende for huset å isolere slik at varmen holdes innendørs - og samtidig er det begrenset hvor mye sollys vinduene har mulighet til å ta opp i løpet av en hel dag.

Omvendt kan det være en fordel å bare montere 2-lags vinduer på fasader mot sør, hvor solen bidrar til å varme huset. Med 2-lags vinduer har solen lettere ved å trenge gjennom varmen gjennom vinduet. Vinduer i sør, som har mye sol og dagslys, har vanligvis en positiv effekt på energibalansen din.

Hvis du vil lære mer om vindu u-verdi og andre energibetingelser, kan du lese mer her.

Vil du bytte til energieffektive vinduer?