Kjellervindu

Dersom ditt hus har en kjeller har du en hel etasje til disposisjon, for både soverom, bad, stue eller oppbevaringsrom. Å utstyre din kjeller med kjellervindu kan slippe inn naturlig lys og nødvendig lufting, men det er flere viktige krav og regler å huske på, før du går til innkjøp av nye vinduer.


Velg riktig type vindu for kjelleren din

Dersom det er rom i din kjeller som skal brukes som soverom, bad, kontor eller stue, defineres det som et oppholdsrom. Kjellervindu i et oppholdsrom krever en rekke regler som må oppfylles for at vinduet er godkjent som rømningsvei.

Dersom du bygger nytt, kan vi anbefale å utstyre alle kjellerrom med vinduer som oppfyller kravene for rømningsvei. På denne måten har du alle rom til disposisjon som oppholdsrom.

hus med kjellervinduhus med kjellervindu
sidehengslet vindusidehengslet vindu

Kjellervindu med rømningsvei 

Dersom det oppstår en brann eller andre årsaker for evakuering er det viktig med kjellervinduer som skaper en sikker rømningsvei. Før vi opplyser om reglene, har vi en noen anbefalinger slik at du kan velge riktig type vindu for kjelleren din.

Sidehengslet vinduer

Det anbefales å ha sidehengslede vinduer i kjelleren. Sidehengslede vinduer åpnes som en dør, og er derfor enkelt å åpne. I tillegg, anbefaler vi at du velger vinduer som går innover i rommet, i tilfelle det kan være noe som blokkerer fra utsiden, som for eksempel snø.

Det anbefales ikke for eksempel topphengslet vindu i en kjeller. Dette er fordi vinduet kan være utfordrende særlig for eldre og barn ved en evakuering, fordi det er nødt til å løftes opp.

Krav til kjellervindu

I kjellere er det minimumskrav for størrelse på vinduer, fordi det må være stort nok til at voksne mennesker kan bruke det som rømningsvei. Vinduets bredde skal være på minimum 50 cm, og vinduets høyde skal være på minimum 60 cm. I tillegg, må vinduet være minst 150 cm til sammen. For eksempel, hvis vinduets bredde er på minimumskravet 50 cm, må lengden være minst 100 cm.

Videre, er det en regel om at det ikke skal være mer enn én meter fra gulvet til første karm på vinduet. Denne regelen har et unntak dersom det er en trapp, sofa eller annen møbel under vinduet som er enkelt å klatre oppå. På denne måten skal det være enkelt å klatre opp, gjennom og ut av kjellervinduet ved en eventuell evakuering.

Lyskasse til kjellervindu 

Lyskasser brukes hovedsakelig utenfor vinduer på bakkenivå, for å skape et rom mellom bakkenivå og grunnmuren. Dette rommet slipper inn lys i din kjeller, men lyskasse er også nødvendig for å ha en godkjent rømningsvei.

Lyskassen skal ikke være mer enn én meter dyp, slik at det er enkelt å komme seg ut av lyskassen og opp på bakken. I tillegg bør du passe på at det ikke ligger snø, løv eller annet i lyskassen som kan blokkere rømningsveien. For å unngå at det samler seg vann i lyskassen, anbefaler vi at du bygger lyskassen minst 5 cm over bakkenivå.

Velg riktig materiale for dine behov 

Hos Sparevinduer tilbyr vi ulike materialer til ditt nye kjellervindu. Materialene kommer med hver sine fordeler rundt vedlikehold og utseende slik at du kan velge det som passer deg best. Når du velger materialer, vil du merke at prisen endrer seg, slik at du unngår noen prismessige overraskelser.

Tre

Er du på utkikk etter det skandinaviske og tradisjonelle preget kan vendbare vinduer i tre være midt i blinken for deg! Våre vinduer i furu består av en 90 prosent kjerneandel og er fremstilt av saktevoksende nordisk skogsfuru. Det vil si, at treet er godt tilpasset det norske været med sin lange og slitesterke holdbarhet. Det anbefales å male treet hvert femte år, og passer derfor godt for deg som ikke har noe imot å male jevnlig.

Tverrsnitt - tre vinduTverrsnitt - tre vindu

Tverrsnitt - tre/alu vinduTverrsnitt - tre/alu vindu

Tre/alu

Et vindu i tre og aluminium gir deg det beste av begge verdener - det klassiske tre-utseende og de naturlige egenskapene tre innehar, samt mindre vedlikehold som aluminiumen tilbyr. Aluminium sikrer langvarig holdbarhet med minst mulig vedlikehold.


PVC

PVC vinduer, eller plastvinduer, er et veldig fornuftig valg hvis du er på utkikk etter et vindu som er bærekraftig mot det varierende, norske klimaet - uten behov for vedlikehold. PVC har en høy isoleringsevne og lang holdbarhet slik at du får mye for pengene.

Tverrsnitt - pvc vinduTverrsnitt - pvc vindu