landejendomlandejendom

Sveitservillaen

Vinduer til sveisterhus er ofte like karakteristiske som selve huset. Dekorative elementer, vakre listverk og små ruter gir vinduene et sjarmerende og nostalgisk utseende som er avgjørende for husets røde tråd.

Kort om sveitserstilen

Sveitserstilen kom til de nordeuropeiske landene rundt 1840 og varte frem til ca 1935. Inspirert av byggeskikken i de sveitsiske alpene, ble sveitserhus en favoritt på grunn av sine imponerende detaljer og flotte utsmykkinger. Sveitserhus er preget av dekorative detaljer under hustaket, vinduene og rundt verandaene. Spisse tak og herskapelige tårn er også typisk for stilen.

Hustypen var også godt egnet nordiske værforhold. Byggemåten til sveitserhusene var nyskapende på den tiden, som ga et løft i standarden for trehus i Norge. Preget av nasjonalromantikken på denne tiden, ble sveitserstilen etterhvert fornorsket med inspirasjon fra stavkirkene, som ble kalt dragestilen.

Vinduene i sveitserhusene spiller en viktig rolle i å skape den særegne atmosfæren. Ofte er de store og prydet med vakre vinduskarmer og sprosser, som gir husene et luftig og delikat utseende. Mange av disse vinduene har små glassruter, noe som bidrar til å understreke den nostalgiske og tidløse følelsen.


Listverk og rammer for hus i sveitserstil

Listverket på sveitserhusene er intrikat og utskåret med presisjon. Disse detaljene kan omfatte geometriske mønstre, blomstermotiver og andre dekorative elementer. Ofte er listverket plassert rundt vinduer, dører og langs taklinjen.

Vinduene har vannbrett over vinduet og under vinduet. Rammene rundt vinduene i sveitserstilhusene er også bemerkelsesverdige. Vanligvis laget av tre, har de detaljer som utfyller husets samlede arkitektur.

Vindustypene til sveitserhuset - våre anbefalinger

For å opprettholde den opprinnelige sveitserstilen, bør vinduene passe godt med husets fasade og matche tidligere vinduer. Gamle vinduer kan skiftes ut med nye, som opprettholder den opprinnelige fasaden, samtidig som nye vinduer vil isolere bedre enn gamle.

Det er to klassiske typer som særlig passer denne stilen - sidehengslede vinduer og krysspostvinduer.

I sveitserhus er sidehengslede vinduer gjerne de mindre vinduene på "sidene" av huset eller i øvre etasjer. Krysspostvinduene er de større vinduene som fanger oppmerksomheten på husets første etasje eller på husets midtpunkt.

 • Sidehengslede vinduer - et tidløst vindu

  Sidehengslet vindu er funksjonelt og klassisk, og passer godt til sveitserstilen. Det er fordi vinduet henger fast på siden, og åpnes opp som en dør. Dette er typisk for vinduer til sveitserhus. De sidehengslede vinduene er da preget av en dekorativ ramme med vakre detaljer.

  Utforsk for eksempel et sidehengslet vindu med to fag og én fastkarm på toppen eller et vindu med to fag og to ruter.

  Vel så viktig er lukkemekanismen til det sidehengslete vinduet. De klassiske haspene gir vinduene det tradisjonelle utseende. Hos Sparevinduer kan du designe vinduet ditt helt selv, hvor du blant annet kan velge mellom blanke eller hvite hasper.

  sidehengslet vindu

 • Krysspostvinduer - en elegant klassiker

  Krysspostvinduer har også sidehengslet åpning, men skiller seg fra sidehengslet vinduer fordi vinduet er delt i flere ruter og fag. Krysspostvindu gjør seg derfor svært relevant for en sveitserstil. Vinduet er en klassiker - både på 1800-tallet og i dag!

  Blant de ulike variasjonene krysspostvinduer, er typen med to fag og fire ruter svært gjentagende på sveitserhusenes fasade. I sveitserstilen er nemlig vinduene gjerne doble, med sprosser som deler vinduet i flere seksjoner. I tillegg, kan du for eksempel utforske en større versjon med tre fag og seks ruter.

  Du får naturligvis også mulighet til å velge elegante hasper som lukkemekanisme til krysspostvindu, på samme måte som det sidehengslede vinduet.

  krysspostvindu

Hvilken materiale bør vinduene være i?

Å bruke tre som materiale er grunnleggende i norsk byggkultur, og sveitserhuset er intet unntak. For å opprettholde sveitserstilen som er dominert av trevirke, anbefaler vi at vinduene er i materiale tre. På denne måten, passer vinduets karm med resten av husets materialer.

Hos Sparevinduer er våre vinduer laget i saktevoksende furu. Denne typen trefuru har lang holdbarhet fordi det er svært slitesterkt mot det tøffe nordiske klimaet. Dette sikrer deg den beste kvaliteten for dine nye vinduer. Våre vinduer i tre er impregnert som gjør dem beskyttet mot råte og sopp.

Samtidig krever et vindu i tre jevnlig vedlikehold, som å male og beise for å beskytte vinduet mot solskader og fuktighet. Ønsker du å lære mer om furuen vi bruker og treets fordeler kan du lese mer her.

Dersom jevnlig vedlikehold er utelukket for deg, har vi to andre materialetyper som krever mindre vedlikehold. Det er kombinasjonsmaterialet tre/aluminium og plasttypen PVC. Materialene gir en mulighet for mindre vedlikeholdsarbeid. Likevel er vår anbefaling materialet tre, fordi det passer sømløst inn med resten av sveitserstilen.

Populære vinduer for sveitservillaen

Profesjonell veiledning - Er du fremdeles usikker?

Dersom du fremdeles er usikker på hvordan du skal gå frem med dine nye vinduer, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss. Våre dyktige kunderådgivere sitter klare til å hjelpe deg - på mail, chat eller telefon. Ingen spørsmål er for små eller for store!

Vi er med deg hele veien

Support

Du får selvfølgelig hjelp både før, under og etter.
Telefon, e-post eller chat.

 

Kontakt oss her →

Frakt & Levering

Norges raskeste levering, direkte hjem til deg. Vi leverer til hele landet.

 

Les mer om levering her →

Garanti

Hos oss er garanti din sikkerhet for vinduer og dører av god kvalitet.

 

Les mer om garanti her →